8 Mart – 5N1K

Özel, hepimiz için bir anlama işaret eden günler bana hep sözcüklerle gelir. Bugün 8 Mart… Dünya Kadınlar Günü. Aynı zamanda sözcüklerimi sizinle buluşturmaya karar verdiğim İpeksi Blog’un doğum günü. Bir yıllık bir döngüye tekamül eden böyle günler ben de bir kalp dökümü yaratıyor. 

Alıyorum zihnimi ve kalbimi önüme, 

Bu bir yıl neler getirdi?.. 

Neler taşıdı?.. 

Neleri aşındırdı?..

Neyi nasıl dönüştürdü?..

Ne yöne evrildi?..

Beni nelerle tanıştırdı?..

Hangi düğümleri attı?.. 

Hangi çözümleri yarattı?..

Soruyorum.

Görüyorum.

Anlıyorum.

Sonra koskoca bir yılın anlamı, tespit ettiklerine sözcükler seçmeye başlıyor. Sahip olduğu deneyimi duygularıyla kombinliyor. Sözcük oyunları yaratıyor. Sonra bir mottoyla çıkıp geliveriyor. 

İşte günlerdir aklımda dönüp duran, beni yaz diyen, 2021’in 8 Mart Mottosu: 5N1K. Bu sene çokça sorularla uğraştım. Soru enerjisiyle tanıştım. Soruyu anahtar olarak kullanmanın pratikliğinde dinlendim. Sanırım bu sebeple gelip yerleşti gönlüme 5N1K.

K’nın ne olduğu pek belli… KADIN. 

Peki bir araya gelmiş 5N bana ne söylemeye çalışıyor?

5N deyince zihnimde hangi güneşler doğuyor? 

Aklıma hemen “Naif” ve “Nahif” sözcüğü arasındaki fark geliyor. Nahif, ince, hassas ve kibar olarak kullanılan bir sıfat iken; naif, tecrübesi olmayan ve toy anlamına geliyor Bir harf, devasa bir fark doğuruyor. Pek çoğumuz bu doğumun pek ayırdında değiliz. 

Ayırdında olmak demişken hemen “Nüans” sözcüğüne sıçrıyor aklım. Nüans, ince ayrım anlamını taşıyor. Detay sözcüğünün çok ötesinde. Ayrım sözcüğünü ise adeta bir bariyer gibi yıkıp geçiyor. Ne de güzel var oluyor.

Güzellikle var olmak deyince de “Nadir” sözcüğüne varıyor aklım. Nadir, az bulunan, sık rastlanmayan anlamına geliyor. Bu da varlığına esrarlı bir gizem katıyor. Oysa ben onun içinden taşan astronomik anlamı seviyorum. Nadir, belirli bir yerdeki yerçekimi kuvveti yönüne işaret eden dikey bir yön demek. Nadir olma hali, sahiden de bir yön.

Yön sözcüğü, tam zıttına çekiyor beni: “Normal”. Eyleme dönüştürmeye çalıştığımız, anlamı “şaşılacak bir yönü bulunmayan şey” olan, olağan hal… Şimdilerde yenisini icat ettiğimiz, eskisinden zorla feragat ettiğimiz, seçemediğimiz bir normal. Bu sözcüğün aurası beni arafta bırakıyor.

Son olarak bu araftan da “Nadas” kelimesine varıyorum. Verimi arttırmak amacıyla toprağı sürüp dinlenmeye bırakmak, demek. Nadas, başlı başına bir eylem. Lakin durağan. Gücünü bekleyişten alıyor. İlerleyişi sabırla gerçekleştiriyor.

Sahi biz, hepimiz, pandemi döneminin nadasa bırakılmış toprağı değil miyiz? Yeniden işlenmeyi, verimle dolup taşmayı, alüvyona dönüşmeyi beklemiyor muyuz?

İşte şimdi 2021’e varan anlam haritası 5N1K tamamlandı. 

Nahif kadın.

Nüans kadın.

Nadir kadın.

Normal kadın.

Nadasla tanışmış kadın. 

Hepsi biziz. Anlamla doyan, sorular soran, bekleyen, sabreden, dinlenen, dingin, zengin bir nesiliz.

Doğum günü tadında bir 8 Mart olsun.

Paylaşmak ister misiniz?

İPEK SÖZEN

Evrenime hoş geldiniz. Hayatta hepimizin kullandığı bir ortak noktamız var: Sözcükler. Ölümsüzlüğün icadı. Ruhlarımızın tarihini, evrenin kalbinde saklayan sihir. Bir ağacın yeşiline takılan nefes. Henüz yaşanmamış/solunmamış bir tarihin ayak sesleri. Arayışın ‘Daima!’ diye bağıran izleri...

Diğer