Corona Psikolojisi


Tüm yaşadıklarımız birer ruhsal aşınma. Olaylar geçtiğinde bu aşınmalardan şekillenen yeni bir ruhsal şeklimiz olacak. Doğada daima var olan, etki-aşınma-parçalanma-tepki-dönüşüm ritüeli bize de doğanın bir parçası olduğumuzu, evrildiğimizi hatırlatsın. Umalım ki, bu olay döngüsü tamamlandığında, dinginliğimizde bir varlık bilincine ulaşalım. Bu aşınma ve parçalanma sürecinden kaçamayacağımıza göre kendi doğamıza izin verme zamanı.

Peki bu izin ve kabul süreci zihinde ve ruhta ne başlatacak?

  • Kolektif bilinçaltımız korkuyla dolacak. Korku duygusu hormonal sistemlerimizi uyaracak ve kendimizi koruma içgüdümüz daha aktif bir şekilde uyanacak. Bedenin zihni kendine dönecek. Bu süreç hem yıkıcı hem de yapıcı bir etkiyle bizi onaracak.
  • Korku duygusu, olumsuz olan her etkeni zihnimize iğneleyecek. Tıpkı mantar panoya not asmak gibi… Bilişsel çukurlara düşmemek için irade gerekecek. Bu süreç neokorteks bağlamında gerçekleşen bir sinir akımı haline dönüşecek. Lakin çukurların üzerinden atlamak mümkün.
  • Kendinizle bağlantı kurabilecek tek kişi yine sizsiniz. Sakin kalarak, önlem alarak, kendinizle bağlantıda kalarak ve kendinizle konuşarak, araştırarak ve öğrenerek, beyninizi devamlı salgın haberine maruz bırakmayarak, ona başka sesler&görüntüler&sözcükler sunarak, kendinize sarılarak, daha özenli, daha temiz ve daha anaç olarak…
  • Açıları değiştirmek gölgeleri de değiştirir. Olmayanlara yerine “Peki Şu An Evde Ne Yapabilirim?” sorusunu sormak…
    “Tarihe Tanıklık Ediyoruz.” demek..
    “İlk Defa Aynı Aynı Hepimiz Evdeyiz.” demek..
  • Ev bir çoğumuz için güven demektir. Güven hissinizi zedelemeyin. Aksine onu o hisse sığının, onu çoğaltın.
  • Özdemir Asaf Ölmeyen şiirinde der ki,
    “Sevmesini iyi bilirim, düşünmeyi öğrendim
    Duydum nedir can vermeden ölmek,
    Artık bütün kapıları açıp kapayabilirim
    Sen anlarsın bunlar ne demek.”
    Bu kapıyı kapattığımızda çok daha güçlü, çok daha farkında ve evrimleşmiş bir tür olacağız.
  • Corona Sonrası Psikoloji: Ölümlü olduğunun farkında olan insan daha başka yaşayacak. Başka türlüsü mümkün değilmiş gibi davranmayı bırakacak. Uçuşu hatırlayacak. Yapmak istediklerini yapacak. Daha hayatın içinde olacak. Hayallerini gerçekleştirmek için gerekli motivasyon ve odağı kazanmış olacak.
    Tüm süreçlerin hayata katkısı olsun!
https://youtu.be/J8eQcr9ANds
Azra Kohen’in Corona Virüsü Hakkında Paylaşımı
Kaynak Fotoğraflar

www.freepik.com – Created by Freepik

Paylaşmak ister misiniz?

İPEK SÖZEN

Evrenime hoş geldiniz. Hayatta hepimizin kullandığı bir ortak noktamız var: Sözcükler. Ölümsüzlüğün icadı. Ruhlarımızın tarihini, evrenin kalbinde saklayan sihir. Bir ağacın yeşiline takılan nefes. Henüz yaşanmamış/solunmamış bir tarihin ayak sesleri. Arayışın ‘Daima!’ diye bağıran izleri...

Diğer